Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

* Kerkini lake Λίμνη Κερκίνη.Στις φωλιές των πουλιών


Η σημερινή μορφή που έχει η λίμνη δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση. Αρχικά έγιναν κάποιες εργασίες την δεκαετία του 1970 για τη χρήση της Κερκίνης ως ταμιευτήρα νερού. Το 1982 εγκαινιάστηκε το νέο, μεγαλύτερο και ψηλότερο φράγμα στο χωριό Λιθότοπος το οποίο χτίστηκε περίπου 400 μέτρα δυτικά του παλαιού.
Κάθε χρόνο, καθώς το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των σπαρτών και η ροή του Στρυμόνα μειώνεται, η στάθμη του ταμιευτήρα πέφτει στο ελάχιστο όριο προς το τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. Η φυσιογνωμία της λίμνης αλλάζει εντελώς καθώς όλη η περιοχή του δέλτα αποκαλύπτεται. Είναι πραγματικά πολύ παράξενο να μπορεί κανείς να περπατά ανάμεσα στα γυμνά δέντρα του δάσους βλέποντας τις περσινές φωλιές ψηλά στα κλαδιά, γνωρίζοντας πως όταν φτάσει η άνοιξη, μονάχα οι ψηλότερες κορυφές τους θα είναι ορατές και θα πλησιάζονται μόνο με βάρκα.Περίπου 300 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στη λεκάνη της λίμνης και στα γύρω βουνά. Σχεδόν 140 είδη αναπαράγονται στην περιοχή, 171 είδη έχουν παρατηρηθεί κατά τη μετανάστευση και 134 είδη παραμένουν εκεί και το χειμώνα,
Ένα μαγικό περιβάλλον όπου συνυπάρχουν αρμονικά το υγρό στοιχείο και το δάσος που το περιβάλλει αποτελούν το ιδανικό προορισμό για τις διακοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου